TryHackMe: Introductory Researching Walkthrough

doretox · February 1, 2021

This room covers a brief introduction to research skills for pentesting.

To access the room you can click here: https://tryhackme.com/room/introtoresearch

Task 1 - Introduction

No answer needed.

Task 2 - Example Research Question

  1. In the Burp Suite Program that ships with Kali Linux, what mode would you use to manually send a request (often repeating a captured request numerous times)?

    Answer: Repeater

  2. What hash format are modern Windows login passwords stored in?

    Answer: NTLM

  3. What are automated tasks called in Linux?

    Answer: Cron Jobs

  4. What number base could you use as a shorthand for base 2 (binary)?

    Answer: Base 16

  5. If a password hash starts with $6$, what format is it (Unix variant)?

    Answer: sha512crypt

Task 3 - Vulnerability Searching

  1. What is the CVE for the 2020 Cross-Site Scripting (XSS) vulnerability found in WPForms?

    Answer: CVE-2020-10385

  2. There was a Local Privilege Escalation vulnerability found in the Debian version of Apache Tomcat, back in 2016. What’s the CVE for this vulnerability?

    Answer: CVE-2016-1240

  3. What is the very first CVE found in the VLC media player?

    Answer: CVE-2007-0017

  4. If you wanted to exploit a 2020 buffer overflow in the sudo program, which CVE would you use?

    Answer: CVE-2019-18634

Task 4 - Manual Pages

SCP is a tool used to copy files from one computer to another.

  1. What switch would you use to copy an entire directory?

    Answer: -r

    fdisk is a command used to view and alter the partitioning scheme used on your hard drive.

  2. What switch would you use to list the current partitions?

    Answer: -l

    nano is an easy-to-use text editor for Linux. There are arguably better editors (Vim, being the obvious choice); however, nano is a great one to start with.

  3. What switch would you use to make a backup when opening a file with nano?

    Answer: -B

Netcat is a basic tool used to manually send and receive network requests.

  1. What command would you use to start netcat in listen mode, using port 12345?

    Answer: nc -l -p 12345

Task 5 - Final Thoughts

No answer needed.

Twitter